Treenaa jalkapalloa ammattilaisen tavoin

Braxton Purdy      -    446 Views

Treenaa jalkapalloa ammattilaisen tavoin

Esikuvat ovat tärkeitä kaikessa, erityisesti urheilussa. Maailman parhailla jalkapalloilijoilla on kaikilla oma tunnistettava tyylinsä, eleensä tai bravuurinsa, mutta ennen kaikkea huippuammattilaisilla on tekniikka hallussa täydellisesti. Menestys ei tule harjoittelematta, mutta päämäärättömällä ja suunnittelemattomalla treenaamisella voi saada jopa pahempaa jälkeä aikaan kuin olemalla harjoittelematta lainkaan. Huippufutareiden treenivinkit kannattaakin siis ottaa tosissaan.

Jalkapallon treenaamisen pääelementit

Jalkapallon treenaamisessa on kolme pääteemaa: fysiikka, tekniikka ja taktiikka. Jo varhaisista ikävuosista alkaen junioripelaajille opetetaan kaikkia näitä kolmea, mutta painotus vaihtelee iän ja taitotason mukaan. Harjoittelua aloittaessa pitää kuitenkin muistaa muutamat perusasiat: harrastukseen sopiva vaatetus, sitoutuminen päämäärätietoiseen treenaamiseen sekä kurinalaisuus. Alkuvaiheessa ei tarvitse etsiä valmentajaa tai joukkuetta, sillä treenaus aloitetaan ruohonjuuritasolta.Jos haluaa pelata jalkapalloa kuin ammattilainen, täytyy peruskunnon olla rautainen. Riippuen aiemmasta liikunnan tasosta ja fysiikasta, ensimmäiset viikot tai kuukaudet voi surutta keskittyä vain kunnon kohottamiseen. Jalkapallo on kestävyyslaji, joten säännölliset 10–15 kilometrin lenkit kuuluvat väistämättä jalkapalloilijan treeniarkeen. Myös nopeuskestävyys ja räjähtävyys ovat tärkeitä elementtejä, mutta niitä treenataan pelin ja syventävän harjoittelun kautta.

Tekniikka haltuun

Kaikilta löytyy vähintään yksi tuttu, joka on haka kaikissa pallopeleissä, oli kyseessä sitten jalkapallo, käsipallo, koripallo, jääkiekko tai lentopallo. Tuo ilmiö ei ole lainkaan poikkeuksellista; urheilullinen lahjakkuus, johon sisältyvät muun muassa käsi-silmä-koordinaatio, havainnointi-reagointi-päätöksentekoketjun tehokkuus ja tilan hahmottaminen, on esimerkiksi kirjalliseen tai musikaaliseen lahjakkuuteen verrannollinen luontainen kyky, jonka voi myös kovalla treenauksella saavuttaa.Jalkapallon tekniikkaa on helppo treenata omin päin – riittää, kun on pallo ja riittävästi tilaa. Jalkatuntumaa voi harjoitella pomputtelemalla, kuljettamalla, seinäsyötöillä ja laukomisella, jos on pääsy jalkapallomaaleille. Huippupelaajien, kuten Messin tai Ronaldon, kosketus palloon on kevyt ja sulava, ja siihen kaikkien jalkapalloilijoiden tulisikin pyrkiä. Puskeminen ja harhauttaminen ovatkin sitten taas omia taiteenlajejaan.

Taktiikalla voitetaan mestaruuksia

Jos pelaajalla ei ole taktista älyä jalkapallosta, ei huippukunto tai äärimmäisen täydellinen pallonhallintatekniikka merkitse huipputasolla mitään. Huuhkajien heikon arvokisamenestyksen syyksi on arveltu Suomen jalkapalloilun heikkoa taktista osaamista, eikä väite olekaan täysin virheellinen. Enää ei riitä, että vaan valmentaja on taktinen velho, vaan myös pelaajilta vaaditaan sitä. Katso siis videoita ja otteluita, analysoi, kommentoi, toista perässä.